Rune Nilsen, räkfiskare på SD 262 Carona, har utsetts till årets företagare i Strömstad. Grattis Rune!

2333133753

 

Grattis säger vi både till vår medlem Everts sjöbod och vår stödmedlem Ostronakademin! 

 

 

 

per-everts-sjobod 

 

I oktober levererade Njord-medlemmar levande havskräftor till det svenska kocklandslaget i samband med kock-VM i Luxemburg. Kräftorna utgjorde huvudråvara till förrätten.

De svenska kockarna vann ett mycket prestigefyllt silver! Njord säger grattis och hoppas naturligtvis på att ännu fler kockar nu får upp ögonen för de högkvalitativa kräftorna.

Leveranserna av levande kräfta utvecklas nu i rask takt och allt fler burfiskare blir involverade. 

kocklandslaget

Stefan och Åsa Jensen från Rökeriet i Strömstad deltog 21-23 oktober i Slow Food-mässan i Turin. De rapporterade om möten med intressanta personer och mycket givande föreläsningar.

Det kändes som om vi har samma slags problem att tackla, men att vi har kommit längre än man gjort på flera andra håll, säger Stefan. Samma yrkesstolthet där som här - många likheter. 

1197246670

 

Njordare deltog i Ostronets Dag lördag 4 september. Som vanligt ett välbesökt evenemang!

 

 

 

 

 

Erika representerade Njord och passade på att dela ut broschyrer till besökarna. Skadjursboken sålde bra! 

 

 

 

 

 

Njord fanns på plats på torget, där vi bl a sålde färska räkor i tunnbröd, både naturella och heta. Recepten finns i Skaldjursboken. 

 

 

 

Under v 27 arrangerades Västerhavsveckan, med många aktiviteter längs hela Bohuskusten. På Resö - ön med flest Njordmedlemmar i världen (!) - bjöds på ett gediget program. Arrangemanget hölls ihop av Njordmedlemmen Resö Gamla Skola och Samhällsföreningen för Resö och Galtö.

Tipspromenad, knopverkstad, skaldjursprovning, matlagningsskola författarafton och föredrag om skonsamt fiske, mm. Mycket populärt!

 

tipspromenad

 

 

Den 14 maj deltog Njord i inspirationsdag om landsbygdsutveckling i norra Bohuslän. 

 

 

 

 

6-7 maj hölls i samförvaltningens regi en kurs om kustnära fiske. Kursdeltagarna kom bl a från fiskeriverket och Greenpeace. 

Balder

 

Fyra representanter från jordbruksdepartementet besökte den 20 april norra Bohuslän.

Besöket inleddes på Strömstads fiskauktion, därefter Rökeriet i Strömstad och Everts sjöbod i Grönemad. Avslutningsvis visade Njords ordförande Ingemar Granqvist hur havskräftfiske med burar går till.

 ms mira

 

TUR-mässan i Göteborg 25-28 mars var som vanligt välbesökt. Njordare deltog och informerade både i Kosterhavets nationalparks monter och hos destination Grebbestad. 

 

 

 

Den 21 mars var det dags för årsmötet, som avhölls på Rökeriet i Strömstad. Mötet inleddes med en mycket intressant visning av rökeriet och verksamheten. 

 

Njord fanns som vanligt på plats vid ostrontävlingarna på Tanumsstrand 1 maj. 

Ostron v1