topflashv1

Västerhavsveckan - en temavecka för havsmiljön - genomfördes i år för femte gången. Arrangemangen är många och sker utefter hela Bohuskusten. I Göteborg fanns bl a en stor utställning i Nordstans köpcentrum, med många organisationer och föredragshållare på plats under veckan.

Räk- och kräftfiskaren Robert Olsson och tångföretagaren Linnea Sjögren representerade Njord under fredagen 7 augusti. Temat var hållbart fiske efter skaldjur och utveckling av tångprodukter.

Robert Vasterhavsveckan 2015

Det var många som var framme och frågade, pratade och lyssnade på föredragen, berättar Linnea. Roberts föredrag går också att se på Njords Facebooksida.

Linnea Vasterhavsveckan 2015

I tidningen Expressen söndag den 28 juni kunde man läsa om Sommarens bästa Bed&Breakfast. På topplistan återfinns Njordmedlemmen Resö Gamla Skola på 3:e plats i Sverige. 

"Det man generellt kan säga om de som är bäst är att de ger en bra gästupplevelse och arbetar på ett hållbart sätt, de tänker på miljö, mat osv.", säger Malin Jonoff på Swedich Welcome som gjort undersökningen.

Roligt tycker Erika och Anders Hedenstedt, som precis öppnat Bed&Breakfastverksamheten för säsongen.

EA 2012  

Vid bröllopet mellan Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist den 13 juni var det havskräftor från Fjällbacka som ingick i förrätten, berättar Njords ordförande Ingemar Granquist .   

Bröllopsmiddagen tillagades under ledning av traktören Fredrik Eriksson, som hade hjälp av stjärnkockarna Mathias Dahlgren, Marcus Aujalay, Henrik Norström och Mattias Ljungberg.

Förrätten i sin helhet beskrevs som: Koriandersjuden havskräfta med spishalstrad pilgrimsmussla, grankryddad yuzudressing, harsyra och spritärtor.

Låter gott! Harsyran kom för övrigt också från Bohuslän :-).

Levande kraftor i exportbur

Sveriges mest nyskapande producent är utsedd. Av totalt femtio nominerade vann Njordmedlemmen Catxalot det av matleverantören Menigo nyinrättade priset!

Catxalot plockar, förädlar och säljer svensk tång. 

Juryns vinnarmotivering lyder: Vi är väl bekanta med vad jorden har att erbjuda oss i form av råvaror. Havet är däremot ett nästan helt outforskat område. Catxalot har på kort tid visat på denna stora potential med nya råvaror, innovativa spännande produkter och ett hållbarhetstänk genom hela verksamheten. En tydlig röd tråd från tanke till färdiga produkter och definitionen av nyskapande!

Linnea Sjögren och Jonas Pettersson är glada för priset och uppmärksamheten. "Under havsytan har vi hittat  en gigantisk svampskog som ingen vet om".

Nyskaparstipendiet består i att genomföra en internationell inspirationsresa till ett värde av 25000 kr, samt en halvdag med Menigos inköpare, färskvaruspecialister och marknadschef i syfte att få svar på frågor, stöd och hjälp framåt i sitt fortsatta arbete. 

Catxalot pris

I början av juni seglade Ostindiefararen Götheborg längs Bohuskusten. En av hamnarna som angjordes var Grebbestad.

Ombord skedde också filminspelning för Den Stora Smakresan. Årets kock 2014 Filip Fasten ansvarade för maten som serverades ombord och använde bl a tång från norra Bohuslän. Självklart var det Njordmedlemmen Catxalot som hade plockat tången!

Linnea och Jonas var inbjudna för att prata om tång och smaker och på bilden ses de få regi inför filminspelningen.

Smakprat och tang med Mariestads Kan tang passa till ol

Den 15 maj var det dags igen. Kräftakademin i Fjällbacka anordnade Kräftans dag, som än en gång blev en härlig tillställning med mycket folk.

Medlemsantalet har gått från 0 till 300 under det år som gått sedan Kräftakademin grundades, berättar ordföranden och Njordmedlemmen Kalle Kahlman. 

Åtta kräftfiskare låg i hamnen och serverade både kokta, grillade, flamberade och wokade kräftor. Besökarna fick också en föreläsning om kräftor och hur fisket går till.

Havskräftans dag 2014

På världsmiljödagen den 5 juni mottog Njord Norra Bohuslän ett diplom från Centerns kommunkrets i Tanum.

Njord tilldelades årets diplom för "sitt arbete med att utveckla nya och för miljön skonsamma arbetsmetoder samt sin strävan att ha produktionsmetoder som är ekologiskt hållbara. "

Ordförande Ingemar Granquist tog emot priset på kajen i  Fjällbacka. Överraskande men mycket roligt! 

Ingemar

Den 10 maj besökte ett 10-tal personer från Årets Kock norra Bohuslän under en resa anordnad av Västsvenska turistrådet - och fick som sig bör mötaflera representanter för Njord.

På plats i Grebbestad fick de först öppna och äta ostron hos Everts sjöbod och ta en tur med jullen M/S Tena.

Tillbaka på land presenterade Catxalot många olika tångsorter, t ex sockertång, fingertång, knöltång, havssallad och dulse. Som avslutning serverades en fransk chokladtårta med tång! 

Havssallat i hand

Fredagen den 6/2 samlades de flesta Njordare till 2015 års stämma. Platsen var som vanligt Resö Hamnmagasin.

Stämman beslutade om oförändrade medlemsavgifter för 2015. Ingemar Granquist, Robert Olsson, Erika Hedenstedt Appelgren omvaldes som ordinarie ledamöter. Till ny ledamot valdes Linne Sjögren fån Catxalot. Niklas Johansson omvaldes som suppleant.

Styrelsen sammansättning i sin helhet och ansvarsfördelning/roller hittar du under fliken Kontakt.

Efter stämman vidtog den sedvanliga medlemsfesten och en trevlig kväll tillsammans med "respektive". På menyn stod självklart Njordmärkta skaldjur.  

Njord stamma 2014 fest