topflashv1

Swedish Welcome är en organisation som certifierar boende och aktiviteter inom svensk besöksnäring. Varje år får hundratals medlemmar runt om i Sverige hemliga besök av professionella rådgivare, som utvärderar hur bra verksamheten är inom närmare 100 områden. Hållbarhet och service står i fokus och allt från gästbemötande och frukostinnehåll till smarta energilösningar granskas.

Den 16 december skickade Swedish Welcome ut ett pressmeddelande om sin tio i topplista avseende Sveriges gästvänligaste besöksmål, dvs de verksamheter som rankats allra högst när det gäller det viktigaste området gästvänlighet.  Njord-medlemmen Resö Gamla Skola återfinns där på en 9:e-plats, i hård konkurrens med både stora och små boenden och museer runt om i Sverige.  Kul tycker vi! 

Skolhuset orginal

Medlemsansökan från tångföretagen Catxalot i Grebbestad behandlades på styrelsemötet den 16 november. Catxalot plockar vild tång och säljer till restauranger och butiker. De håller också kurser, föredrag och tångsafaris för att lära ut hur man plockar själv och lagar mat på tång.

Styrelsen beslutade enhälligt att anta Catxalot som ny medlem i grupperna mat och upplevelseturism.

Njord hälsar Linnea Sjögren och Jonas Pettersson på Catxalot hjärtligt välkomna i gänget!

 

FarskBlastang 150x150

I samarbete mellan Matlandet Sverige, Business Sweden och Visit Sweden arrangerades en "Try Swedish"-monter på världens största slow food-mässa Salone del Gusto i Turin 23-27 oktober.

Slow food är en världsomspännande rörelse där matkultur i vid bemärkelse står i centrum. Gott, rent och rättvist är rörelsens tre ledord.

Med i den svenska montern fanns rökta läckerheter från Rökeriet och färska ostron från Everts Sjöbod. Stefan Jensen rapporterar att den svenska maten var mycket uppskattad bland mässdeltagarna. 

 

 

 

 

 

 

Svenskt ostron 

 

 

15 oktober samlades representanter från de olika svenska Världsarven på Vitlycke. Under dagens seminarier var temat hållbarhet.

På kvällen var Tanums kommun värd för en middag i Resö Hamnmagasin. Ett 60-tal personer lät sig väl smaka av färska Njord-skaldjur - räkor från SD 262 Carona och kräftor från SD562 Kragerö. Erika Hedenstedt Appelgren, Resö Gamla Skola höll föredrag om Njord och Anders Tysklind pratade om Kosterhavets nationalpark. Alla Njordbroschyrerna tog slut :-)

 

 

 

 

 

Hallristning vitlyckehallen 

 

 

 

 

Lördag 6 september var det dags igen för det återkommande arrangemanget Ostronets Dag. Som vanligt strålande väder och mycket folk. Njord fanns på plats genom Per och Lars Karlsson, Everts Sjöbod.

 

 

 

 

 

 

 

 Back med ostron

 

 

Fiskets Dag på Resö 2014 blev en lyckad tillställning. Arrangemanget var en del av Västerhavsveckan.

För de minsta fanns ett klappakvarium med intressant information om livet i havet. Dessutom anordnade Sjöstjärneskolan Resömästerskap i krabbfiske, vilket drog många deltagare.

För de vuxna hölls en intressant diskussion om räkfiskets förutsättningar, i ett för dagen uppställt tält bredvid fiskebåtarna. Även de fyra nordbohuslänska kommunernas arbete med framtagande av en "Blå översiktsplan" presenterades. Samförvaltningens ordförande Erland Lundqvist ledde diskussionen med säker hand.

Det fanns politiker från både Strömstad och Tanum på plats och givetvis också fiskare från Resö och Grebbestad. Njordmedlemmen Robert Olsson delade med sig av sina erfarenheter. Den svåra frågan just nu gäller säljbara räkkvoter, där fiskarna i norra Bohuslän är emot förslaget och vill behålla dagens system, men där de stora båtarna i söder stöder förslaget.

Efter samtalet arrangerde Njord "Öppen Fiskebåt", där den som ville fick kliva ombord på SD 262 Carona och prata med fiskarna Jocke Axelsson, Henrik Olausson och Torbjörn Sixtensson. Många tog tillfället i akt att lära sig om hur man bedriver ett hållbart räkfiske. Mycket uppskattat av både stora och små besökare.

Njordmedlemmen Selin Charter anordnade senare under eftermiddagen en historisk rundtur med båt runt Resö, med f d fiskaren Ivan Axelsson (Ivan i Bageri't) som konferencier. Fullsatt!

Kvällen avslutades med mat och festligheter hos Lexö på Resö. Underhållningen med Partypatrullen gjorde succé. Det fina vädret bidrog också till en fantastisk stämning. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samtal om fisket

 ÅhörareIvanDemotrålen2

 

 

20 år som världsarv! Vitlycke firade sitt jubileum genom att bl a anordna en marknad för närproducerade varor.

Här fanns sylt, saft, svamp, örter, getglass, tyger, mm mm - och så pinfärska Njordräkor från SD 262 Carona.

Anders & Erika Hedenstedt tog tillfället i akt och berättade om Njord och hur ett hållbart fiske efter räka går till.  

 

 

 

 

 

 

 Vitlycke marknad - informationVitlycke marknad 2014 - trålen 

 

 

Under våren 2014 har yrkesfiskare och näringsidkare i Fjällbacka bildat Svenska Havskräftakademin. De kräftfiskande Nordmedlemmarna Ingemar Granqvist och Kalle Kahlman medverkar självklart i detta.

Den 30/5 arrangerade den nya akademin för först gången "Havskräftans Dag" i Fjällbacka. I fantastiskt sommarväder gavs de många besökarna möjlighet att lyssna till föredrag om arbetet med Fjällbacka kräftor, såväl som att köpa kräftor och självklart att avnjuta dem på olika kulinariska vis.

Bifogat finns en länk till en intervju med Ingemar.  http://youtu.be/K_d-b3E066k

 

 

 

 

 

 

 

 

Havskräftans dag 2014

 

 

 

Ostronöppningsevenemangen blir allt mer populära och det var många som tog tillfället i akt att komma och titta på Nördiska mästerskapen i början på maj. Njord fanns denna gång med på ett hörn hos Everts sjöbod. 

 

 

 

 

 

 

 

Ostron

 

 

 

Tisdagen den 5 mars var det dags för mars månads frukostmöte med Tanums kommuns näringslivsenhet. Denna gång var mötet  hos Kvalitetskräftan i Fjällbacka, som dessutom utsetts tillmånadens företag. 16 intresserade företagare och utbildningsrepresentanter träffades vid kräft-bassängerna och Ingemar Granqvist redogjorde för hur arbetet med fiske och försäljning av levande havskräfta går till. 

 

 

 

ingemar landar sort havskrfta

 

 

 

 

 

 

 

 

I samband med Swedish Maritime day 2014 delade Svensk Fisk och Kungsfenan ut priset Årets skarpsill. Årets pristagare är Njordmedlemmen Rökeriet i Strömstad. Grattis Stefan och Åsa!

Juryns motivering löd: Rökeriet i Strömstad med restaurang, rökeri och fiskbutiker visar med sitt nytänkande på att det går att utveckla traditionella metoder med fokus på lokala råvaror. Genom samarbete med det lokala fisket kan man erbjuda de bästa lokala råvarorna som följer årstiderna. Produkterna från rökeriet med traditionella vedeldade ugnar bygger på ett genuint hantverk. Filosofin i restaurangen utgår ifrån att "bra mat ska få ta tid".

 

 

rkeriet

 

 

 

Årets Passion för Mat gick som vanligt av stapel på Eriksberg i Göteborg .  I montern Smaka på Västsverige fanns Njord representerat genom Everts sjöbod. 

 

evertssjbod

 

 

 

Fredagen den 7/2 samlades de flesta Njordare till 2014 års stämma. Platsen var Resö Hamnmagasin.

Njordtröjor att beställa

Styrelsen informerade om att det nu finns snygga windstoppers med Njordlogga att beställa till Njords medlemmar med familjer. På bilden här bredvid syns Robert på catwalken, med tröja och mössa. Tröjorna kostar 300kr/st (subventionerat pris) och mössan ca 80 kr/st. Ingegerd Johansson tar emot beställningar.

Diskussion om Njords framtid

Under ledning av frilansjournalist Maria Kvarnbäck och varumärkesexpert Anders Olsson diskuterades Njords varumärke och föreningens fortsatta inriktning.

Eftersom WWF för några dagar sedan oväntat gav rött ljus för svenskfångad räka, fokuserades naturligtvis resonemangen kring detta och hur vi kan använda Njord för att berätta om att det finns ett hållbart fiske i norra Bohuslän och att konsumenterna med gott samvete kan fortsätta äta Njord-räkor.

Läs mer om detta på hemsidans förstasida, där pressrelease kommer.

Nyutveckling i köket

Även i år tog sig sedan medlemmarna med stor entusiasm an uppgiften att skapa nya och smakrika rätter av olika Njordråvaror. Årets tema var havskräfta, men även andra goda råvaror från havet som hummer och räkor hittade vägen till köket. 

Resultatet blev en läcker förrättsbuffé och därefter serverades en god fisksoppa med torsk och skaldjur och efterrätten bestod av pannacotta med björnbär. 

Fest!

Senare under dagen anslöt många "respektive" och vi hade en riktigt trevlig kväll som varade långt in på natten! 

 

 

 

Njord stamma 2014 Robert pa catwalken

Njord stamma 2014 diskussionsledarna

Njord stamma 2104 har kommer maten

 

Njord stamma 2014 matservering

Njord stamma 2014 fest

Njord stamma 2014 festen pagar

 

Njordåret 2014 börjar bra med inval av en ny medlem. Medlemsansökan från Grebbestadbåten SD341 Sundland behandlades på årets första styrelsemöte den 12 januari och styrelsen beslutade utan diskussion att anta Sundland som ny medlem i gruppen fiske.

Njord hälsar med gäldje Tomas och Pelle Jansson med SD 341 välkomna i gänget!

 

SD341 SUNDLAND