topflashv1

 

Lästips! I första numret av den nya lokala tidningen Prime magazine porträtteras Njordmedlemmen Joakim Axelsson, SD 262 Carona från Resö i ett trevligt reportage. Under rubriken "Jocke på kroken" beskrivs både vardagen ombord och hållbart fiske inom Njord. Magasinet hittar du i många affärer runt om i norra Bohuslän.

 

joakim tanumsstrand 26 apr 3

 

 

Den 28 september begravdes fiskaren Karl-Axel Hellberg i Resö kyrka. Kalle omkom tragiskt när han i somras fiskade kräfta i vattnen utanför Koster. Kalle var en av pionjärerna i Njord och var under de senaste åren stödmedlem, efter det att han sålt sin stora trålare Havet. Släkt och vänner i en fullsatt kyrka tog farväl av Kalle vid en fin cermoni.

Våra tankar är hos Kalles familj. I den svåra stunden fick de stöd av många vänner och hjälp bl a via Novis minnesfond. Novis är en fond som är skapad för att ge hjälp till fiskarfamiljer i hela Sverige när det inträffat sjöolyckor, både genom ekonomiska bidrag och vid efterforskningar runt olyckan.

Om du vill läsa mer om vad Novis är och hur fonden arbetar - och kanske skänka en slant - gå in på www.novifonden.se.

En hjälpande hand som finns beredd direkt vid olyckor och farliga tillbud till sjöss är Sjöräddningen. Läs mer om de många frivilligas arbete på www.sjoraddning.se

 

 

 

 

 

thelasttripfromrestolind-theiceiscoming low 

 

 

Den 8-10 augusti kunde man i bilagan "Mitt kök", som säljs tillsammans med Expressen, GT och Kvällsposten, läsa ett stort reportage från ett besök hos familjen Jensen på Rökeriet i Strömstad.  

Stefan och Åsa berättar om sin matfilosofi med närodlat och närfiskat, samt tillvaratagandet av lokala traditioner. I reportaget visas också många trevliga bilder från tillredningen av makrill i de vedeldade rökugnarna och miljön i och utanför restaurangen/fiskaffären. 

Dessutom finns i anslutning till artikeln även en hel spalt om Njord, med hänvisning till denna hemsida. Vi hoppas att många läsare blivit nyfikna och tagit chansen att titta närmare på vad Njord står för!   

 

 

 

rkeriet

Stefan & Åsa 

 

 

Den 4 augusti var representanter från det amerikanska TV-programmet Capital Cooking, baserat i Washington DC, på besök i Fjällbacka. Följ länken kräftsafarireportage så kan du läsa en entusiastisk beskrivning över fisketuren med Ingemar och inte minst smaken på färska havskräftor!

 

 

 

 

ms mira

 

 

Lördag den 4 augusti var det dags för den första Fiskets Dag på Resö. Dagen inleddes med ett samtal om fiskets framtid i norra Bohuslän. Fullsatt med åhörare, som lyssnade till bl a lokala politiker, nationalparkschefen, forskare och yrkesfiskare. Alla var eniga om vikten av ett bevarat fiske i området och framhöll betydelsen av det goda samarbetet mellan forskare, myndigheter och fiskare. Samtalet leddes av Erland Lundqvist och Njord representerades i diskussionen bl a av Robert Olsson, Torbjörn Sixtensson, Micke Nyberg och Stefan Jensen, liksom stödmedlemmen Anders Tysklind. Efter dialogen var det öppet hus på fiskebåtarna och det var många som tog chansen att gå ombord och titta på både båtar och redskap.

Besökarna kunde också njuta av skaldjurstallrikar med färska Njordräkor och Njordkräftor från Resötrålarna Carona och Kragerö, samt rökta skaldjur och makrill från Rökeriet. Mycket uppskattat, rapporterar Erika Hedenstedt Appelgren som jobbade med serveringen.  

Njordmedlemmarna Selin Charter körde en fullsatt sillhistorisk rundtur och Resö Båtcharter visade hummertinor från både nu och förr. Både räk- och ostronakademierna var på plats och gjorde reklam för sig och Resö Gamla Skola sålde Njordprodukter från Knop&Knåp och Text&Bild. Skaldjursantologin och nyckelringar var populära.

Även de yngre årgångarna hade fullt upp under dagen med bl a RM i krabbmete, kapten Fiskarkuling och disco i Resöfiskarnas Bödebo.

 

 

Fiskets Dag 2012

 

Fiskets dag trål 2012

Fiskets dag servering 2012

 

På Grebbestadkarnevalen den 14 juli utsågs Njordmedlemmen Per Karlsson till Grebbestads Prins. Per är matambassadör och delägare i Everts sjöbod och är prins nr 28 i ordningen. Per har valspråket Från fångst till fest.

 

 

Prins Per

 

 

Den 12 juli avhölls Tanums årliga företagarträff på Tanumstrand. Mycket folk och ett späckat program, där bl a flera entreprenörer i Tanum berättade om sina verksamheter.

En av dem var vår ordförande Ingemar Granquist, som för intresserade åhörare beskrev sin verksamhet med kräftfiske och turism.

 

 ingemar landar sort havskrfta

 

 

Den 2 juni gick Sillens Dag av stapeln i Grebbestad. Detta var en del av de arrangemang som i sommar genomförs längs hela kusten för att uppmärksamma sillen och dess betydelse för Bohuslän genom tiderna.

Robert och Tommy representerade Njord och rapporterar att det var många intresserade personer som besökte Grebbestad denna dag. 

Sill

 

 

På European Maritime Day i Göteborg söndag 20 maj var Robert inbjuden att hålla föredrag om Njord och hållbart fiske. Då detta var årets första riktiga sommardag, var det tyvärr relativt få besökare i utställningstältet på Eriksberg. Det var mycket folk i Göteborgs hamnområde, men de flesta föredrog att vara ute i det vackra vädret och strosa längs kajerna och titta på båtar, mm. Vi får se hur det ser ut nästa år!

 

 

Robert 2007 

 

Räktrålaren SD 262 Carona från Saltö ägdes under många år av Njordmedlemmen Rune Nilsen. När nu Rune efter 49 år som fiskare väljer att sälja båten är han glad över att köparna är Joakim Axelsson och Anders Hedenstedt på Resö. "Det känns bra att hon kommer till Resö. Våra marina produkter har en framtid och en stor potential och det småskaliga fisket är oerhört viktigt att bevara. Därför har de nya killarna ombord mitt fulla stöd" - säger Rune till Strömstadtidningen apropå affären. Rune kommer dock inte helt att lämna sjön utan fortsätter som frilansare och båtturer med SD 26 Cornelia.

Njordmedlemmen Joakim äger sedan tidigare SD 57 Balder, som trålar kräfta. Tanken är att Carona så småningom skall tråla både räka och kräfta, men det kan ta lite tid att få alla tillstånd klara. 

Båtens andra delägare, Anders Hedenstedt, är också tidigare Njordmedlem genom Resö Gamla Skola. Han svarar i huvudsak för den administrativa hanteringen. Ombord kommer Joakim till vardags att få sällskap av svågern Henrik Olausson, som sadlar om och blir fiskare. Tillsammans utgör de Resös yngsta fiskelag.

 

 

 

 carona fiske Carona ankomst

 

På förhandsvisning av Sportshopens nya lokaler utanför Grebbestad deltog Robert Olsson och Per Karlsson, som representanter för Njord och Ostronakademien. Turistguider från Göteborg smakade på Njordräkor och ostron. Robert och Per meddelar att responsen var god!

 

Ostron

 

 

27 maj var det dags för seminariedagen Bohusläns Bästa på Tanumsstrand. Ett arrangemang av Fiskeområde Bohuslän och som sig bör handlade mycket om det lokala fisket. Ingemar Granqvist och Robert Olsson representerade fiskarna och Njord vid paneldebatten. Medverkade i panelen gjorde även Per Karlsson. Torbjörn Sixtensson och Joakim Axelsson var också på plats och visade sina respektive båtar SD 562 Kragerö och SD 262 Carona. Flera Njordmedlemmar certifierades efter att ha deltagit i utbildningen Bohusläns Bästa, bl a Selin Charter.

Direkt därefter vidtog årets upplaga av NM i Ostronöppning. 

 

resofiskare 27 april 2012

 

 

29-30 mars avhölls på Tanumstrand konferensen Vårt felles/gemensamma hav, som handlade om framtiden för Kosterhavet och Ytre Hvaler nationalparker. Konferensen var sista delen i det Interreg-projekt som pågått sedan 2009. Njords medlem Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, var en av arrangörerna.

Vid konferensen diplomerades ett antal värdskapsföretag. Representanter för dessa företag har utbildat sig bl a i marin- och landbiologi, värdskap och natur-och kulturhistoria för att vara goda rperesentanter för de båda parkerna. Njordmedlemmarna Nina Naess och Terje Johnsen på Knop&Knåp, Helena Lantz på Selin Charter och Erika Hedenstedt Appelgren på Resö Gamla Skola var bland dem som mottog diplom.

Njords nya rollup, broschyrer om fiskemetoder fanns på plats i konferenslokalen och varje deltagare fick en nyckelring från Knop&Knåp i present. Nina passade även på att framhålla även Njord och våra produkter när hon fick ordet. 

Charles Olsson deltog bl a i paneldebatten och var också aktiv i arbetsgruppen om fiske. Charles gjorde ett antal mycket uppskattade inlägg om förutsättningarna för fisket i norra Bohuslän och även om behovet av bostäder för våra ungdomar.

 

 

Värdskapsföretag1

 

 

Under påskhelgen arrangerade Paula en minimarknad på Wideum Garden i Grebbestad, med både kaffeservering och försäljning av bl a havtornsprodukter och trevliga prylar. 

Paula jobbar nu vidare på att utveckla lokalerna till en marknadsplats för både mathantverk och annat lokalt hantverk.

 

Paula

 

 

22-25 mars avhölls TUR-mässan i Göteborg. Evenmanget drog mycket besökare. Bohuslän hade en stor gemensam monter, där bl a Strömstad/Koster och olika orter i Tanum profilerade sig. Representanter från medlemmarna Rökeriet och Everts sjöbod fanns också på plats och bjöd på goda smakprover. Besökarna kunde också hitta våra nya Njordbroschyrer, som illustrerar både hur fiske med bur och trålning går till. 

 

Per TUR-mässan 

Årsstämman 2012 ägde rum söndag 18 mars på Wideum i Grebbestad, där ett femtontal medlemmar hade mött upp. Förutom de sedvanliga stämmopunkterna presenterades den nya hemsidan och kvalitetsarbetet, inkl ett utkast till de kvalitetsbevis som snart är på väg ut till medlemmarna. På stämman diskuterades också hur Njord skall arbeta vidare med marknadsföringsfrågor.

Ingemar Granquist valdes till ordförande för ytterligare ett år och Niklas Johansson på Odderö valdes in som ny ledamot. Styrelsen avhöll efter stämmans slut ett konstituerande möte. Robert Olsson fortsätter som kassör och Erika Hedenstedt Appelgren tar över som sekreterare efter Ingegerd Johansson, som kvarstår som ordinarie ledamot. Övriga styrelsemedlemmar är Ingvar Ohlsson och Stefan Jensen.  

Efter stämman visade Paula Widén sina nya lokaler och berättade om utvecklingen av Wideum Garden och sina visioner för en gårdsbutik och saluhall för närodlade kvalitetsprodukter. En mycket intressant och uppskattad visning. Paula bjöd också på en god lunch och kaffe med dopp - där det självklart ingick egenproducerade havtornsprodukter!     

Årsmöte mars 2012 Paula Styrelsemöte mars 2012

 Årsmöte 2012 visning

För femte året arrangerades i Eriksbergshallen i Göteborg en mässa med ett varierat och rikt utbud av småskaligt och hantverksmässigt producerade livsmedelsprodukter från Västra Götaland – allt snyggt paketerat under rubriken Smaka på Västsverige.

Njord representerades bl a av Rökeriet och Everts sjöbod. Åsa Jensen på Rökeriet berättar att det var väldigt många besökare på mässan och att hon upplevde ett stort intresse för kvalitetsprodukter. Det gavs bra tillfällen att informera om Njord och många broschyrer delades ut.

1197246670