Varumärket Njord Norra Bohuslän invigdes vid ett evenemang på Greby´s i Grebbestad den 15 juni 2007. Händelsen väckte stort massmedialt intresse och rapporterades i Västnytt, TV4-väst, Radio Väst samt i olika lokala tidningar.

Robert Olsson, initiativtagare och yrkesfiskare inledde dagen med att bland annat berätta om arbetet med framtagningen av varumärket, om arbetsgruppen samt varumärkets vision.

Agneta Almeida, konstnär som designat varumärket, avtäckte den sten på vilken varumärket huggs in. Varumärkets utformning har inspirerats av hällristningarna. Med Njord Norra Bohuslän, ett lokalt varumärke, vill man bland annat ta vara på det unika som området (Strömstad och Tanums kommuner) har att erbjuda och här har hällristningarna och världsarvet en central betydelse. Samtidigt visar dessa att ett fiske bedrivits i detta område sedan hällristningarnas tid. Därav har varumärket fått sin karaktäristiska utformning.

Mikael Alexandersson, Alex Gastronomi, har tillsammans med Magnus Andersson, krögare, Lyckornas golfrestaurang, tagit fram en exklusiv lunch på Njord norra Bohusläns egna produkter och vidareförädlade smårätter, vilka serverades av yrkesfiskarena, tillsammans med personal från Alex Gastronomi

Sammanfattning och avrundning stod Ingegerd Johansson för, författare och deltagare i projektet. Hon berättade även om planerna på en kokbok som beskriver Tanum och Strömstads kommuns smultronställen, kopplat till Njord norra Bohusläns produkter och tjänster.

Invigningslunchen:

Vid ankomsten serverades färska skaldjur på platau, bestående av Kravräka, kräfta ( levande kokt), mussla, ostron. Till detta serveras tångbröd, tångknäcke, färskost samt 2 sorters dippsåser

Smårätter

På räka:

Vitlökstekt amerikanare med tryffelpasta toppad med gremoulata

På kräfta:

Gratinerad kräfta med chipotle, apelsin och örter

På makrill:

Marinerad sashimi på makrill serveras med ingefära, brynt smör och riven pepparrot

På musslor:

Skummad musselsoppa smaksatt med vanilj och jordärtskocka.

Robert 2007

 Grundandet 2007

Vår ordförande Ingemar Granqvist deltog tillsammans med Per Karlsson, Ostronakademin/Grebbestadsbo i Smaklustmässan i Tantolunden i Stockholm 23-26 augusti 2007. Räkor, havskräftor och ostron bjöd Ingemar och Per på och kön framför deras utskänkning ville aldrig ta slut. Vi kunde haft dubbelt så mycket med oss och ändå sålt slut berättar Ingemar. Mässan var mycket välbesökt och alla ville smaka på skaldjuren.

En hel del organisatoriska missar gjorde dagarna tungarbetade. En del kunde rättas till under mässans gång, annat är det viktigt att minnas till nästa gång. T ex på torsdagen när mässan skulle starta återstod en hel del praktiskt arbete för att tälten och försäljningsplatserna skulle fungera – det blev till att hugga i och hjälpa till med att dra linor och spänna tältduk. Kocken som skulle ha hand om skaldjuren kunde inte öppna ostron och var osäker på hur kräftorna skulle kokas – alltså fick det arbetet göras av Ingemar och Per.

Redan på lördagen var såväl räkor och kräftor slut. Nu blev det 15 timmars dagar för Ingemar och Per, nästa gång behöver det finnas fler personer på plats och back-up – personal. Den här gången var det kocken som fick skära bröd och lägga upp majonnäsklickar på tallrikarna.

Ingemar blev intervjuad i lokalradion och fick chansen att prata om kravmärkta och närproducerade havsprodukter. Mitt under intervjun knackade en dam i 80-årsålders honom i ryggen och sa: Det här var fina räkor – jag är från Lysekil, så jag vet vad jag talar om!

Smaklust2007

Fredagen den 16 november 2007 inbjöds tolv köpare av våra produkter till informationsmöte om kvalitetskriterier och vårt arbete för långsiktigt fiske till Göstases i Strömstad.

Ewa Ericsson Smögens fiskeauktion, Ulrik Johansson på Strömstad Räkor & Fisk och Stefan Jensen på Rökeriet i Strömstad hade hörsammat inbjudan. Eds Fisk hörde av sig och var intresserade men kunde inte komma. Från Njord deltog Ingemar Granqvist, Ingvar Ohlson, Robert Olsson, Karl-Axel Hellberg, Rutger Cavalli-Björkman, Rune Nielsen och Ingegerd Johansson.

Robert inledde och berättade om bakgrundshistorien till Njordsatsningen. Sedan presenterades kvalitetskriterierna. Därefter följde ett livfullt och mycket givande samtal. Tack ni nytänkare som kom! Tack Rutger för god fisksmörgås och kaffe/te!