topflashv1

 Njords ordförande Ingemar Granqvist är den drivande kraften i utvecklingsprojektet för hantering och försäljning av levande kräfta. På tre år har det blivit en succé och omfattningen av leveranserna växer. Marknaden tycks omättlig och i t ex Italien är efterfrågan mycket stor.

Fisket sker från februari till ungefär midsommar och börjar igen i slutet av augusti eller början av

september. Kräftan sorteras i tre olika storlekar och packas i kassetter för ungefär sex kilo, med "eget rum" för varje kräfta. - Kassetterna förvarar vi i ett slutet vattensystem med minst 3 procents

salthalt tills det är dags för resan till Italien, berättar Ingemar.

Varenda kräfta kan spåras hela vägen tillbaka i hanteringen, från kunden till buren som kräftan fångades i. Det är avgörande för att upprätthålla kvaliteten.

Tidigare använde man ett retursystem för kassetterna, men numera har en egen mönsterskyddad

Engångsförpackning utvecklats. Då undviker man osäkerhet när det gäller hygienen och dels behöver man inte riskera att stå utan förpackningar vid gott fiske.

Det gör också att fler kan vara med och fiska. Bl a är nu Havstenssundfiskarna med och levererar levande kräfta.

– Det betyder att vi måste utveckla större enheter för hanteringen också. Vi har bra kontakt med kommunen och hamnbolaget. De kommer att hjälpa till att hitta lokaler för fler kylcontainrar på fler platser. Ingemar Granqvist ser lokalerna som gräns för utvecklingen. En dröm är att när reningsverket i Fjällbacka är borta om några år använda det stora bergrummet. Bra läge nära havet och för transport med bil. Det skulle bli en turistattraktion. Ansökan ligger redan inne hos kommunen.

 

ingemar landar sort havskrfta